Αθλητισμός
Το μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας, ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο, δε θα μπορούσε να ’ναι απόν από το χωριό μας. Αυτό που κάνει το χλωρακιώτικο σωματείο, τον Ακρίτα, να ξεχωρίζει πέρα από τις οποιεσδήποτε ποδοσφαιρικές του επιτυχίες και πέρα από το ποδοσφαιρικά ταλέντα που κατά καιρούς ανέδειξε, ήταν και είναι ο υπερκομματικός του χαρακτήρας. Και αυτό το κατάφερε σε μια εποχή που οι κομματικοί διαξιφισμοί, όχι μόνο στο χωριό μας, αλλά σ’ ολόκληρο το νησί ήταν πολύ έντονοι.
Λάτρεις του αγγλικού αυτού αθλήματος οι παλιοί Χλωρακιώτες , όπως ο Γεώργιος Καποδίστριας, ο Παναγιώτης Πάσιος, ο Χριστοφής Αντρέου, ο Δημήτρης Σπύρου, ο Αντρέας Ι. Αζίνας, ο Ρίκκος Λαούρης, ο Φρίξος Νικολάου, ο Αγαθοκλής Γεωργίου, ο Αντρέας Κουτής, ο Κλείτος Παναγιώτου και τόσοι άλλοι, έδιναν μεταξύ τους συχνά ποδοσφαιρικούς αγώνες στις αλάνες του Μελάνου.
Σιγά σιγά, κάθε γειτονιά της Χλώρακας είχε το χωράφι, το οποίο τα παιδιά φρόντιζαν να καθαρίσουν από τις πέτρες και τα χόρτα και το καθιέρωναν ως την έδρα τους. Στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν οι εξής τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες-γειτονιάς: Νέα Ολυμπιάδα, Θύελλα, Αστραπή και Κεραυνός. Οι ομάδες αυτές έδιναν αγώνες μεταξύ τους κάθε Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, υπήρχαν στο χωριό δύο ακόμη κομματικοποιημένες ομάδες. Μία των αριστερών, που ονομάζετο «Αστήρ» και μία των δεξιών, που ονομάζετο κατά καιρούς «Διγενής Ακρίτας», «Απόλλων» και «Εθνικόν Κέντρον». Οι ομάδες αυτές, έδιναν αγώνες μεταξύ τους αλλά και με άλλες ομάδες των γύρω χωριών. Κάθε ποδοσφαιρική συνάντηση των δύο κομματικών ομάδων, αποτελούσε σπουδαίο γεγονός για ολόκληρο το χωριό.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, διεξάγετο στην Πάφο παναγροτικό πρωτάθλημα. Ο Κώστας Κ. Πενταράς, ο αείμνηστος Ανδρέας Ε. Χ΄΄ Κλεοβούλου και ο Ευθύβουλος Χριστοδούλου αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα υπερκομματικό σωματείο και να το εντάξουν στην Π.Ο.A.Σ.Π. Εξάλλου, η κυβέρνηση τη χρονιά εκείνη, χορηγούσε κάθε νεοϊδρυθέντα σύλλογο με στο ποσό των £200 περίπου, με σκοπό την υγιή απασχόληση της νεολαίας. Οι τρεις φιλοπρόοδοι χωριανοί μας, προσέγγισαν για την υλοποίηση της ιδέας τους, τον αείμνηστο Κυριάκο Λεωνίδα. Το όνομα του σωματείου, ήταν ιδέα του Κώστα Πενταρά. Αρχικά, σκέφτηκε να την ονομάσει «Διγενής Ακρίτας», όμως το όνομα «Διγενής» θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις και για αυτό πρότεινε το «Ακρίτας» που έγινε απ’ όλους αποδεκτό.
Έτσι, το 1971 ιδρύθηκε το ποδοσφαιρικό σωματείο, «Ακρίτας Χλώρακας», που αμέσως αγκαλιάστηκε με αγάπη απ’ ολόκληρη την κοινότητα. Πρώτος προπονητής ήταν ο Ευθύβoυλος Χριστοδούλου και τις σεζόν 1971–72 και 1972–73 οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ακρίτα αποτελείτο από τους
Κυριάκο Λεωνίδα – Πρόεδρος
Ανδρέα Σταμάτη – Αντιπρόεδρος
Ματθαίο Κανναβιά – Ταμίας
Ανδρέα Χ΄΄Κλεοβούλου – Γραμματέας
Ευστάθιο Χριστοδούλου – Έφορος
Ανδρέα Νικοδήμου – Έφορος
Οι δύο συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές, δημιούργησαν στο σωματείο κλίμα ευφορίας και οι παράγοντες της ομάδας αποφάσισαν να το εντάξουν στη δύναμη της Κ.Ο.Π. Για να ενταχθεί μια ομάδα στη δύναμή της Κ.Ο.Π., έπρεπε να διαθέτει γήπεδο, που να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και κερκίδες χωρητικότητας, τουλάχιστον 500 θέσεων. Έπρεπε, επίσης, κάθε ομάδα της Α΄ κατηγορίας να εγκρίνει το αίτημα του Ακρίτα για ένταξή του στην Κ.Ο.Π.
Ορίστηκε επιτροπή κατασκευής του γηπέδου, η οποία αποφάσισε να συνάψει δάνειο από τη Σ.Π.Ε. Χλώρακας. Εγγυητές του δανείου ήταν ο Γεώργιος Λεωνίδα (Μαύρος), Ανδρέας Χ΄΄Κλεοβούλου, Κυριάκος Λεωνίδα, Ανδρέας Ευθυβούλου και Ιωάννης Λιασίδης. Ο κόσμος της Χλώρακας, οι αρχές του χωριού και κυρίως η Σ.Π.Ε. βοήθησαν πάρα πολύ.
Το έργο δόθηκε εργολαβία στον Ευστάθιο Χριστοδούλου, ο οποίος έκανε την καλύτερη προσφορά (£2.150). Το 1973, το γήπεδο ήταν έτοιμο και τα πάντα ήταν άψογα κατά την επιθεώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από την Κ.Ο.Π. Τώρα, έμενε να πάρουν τη θετική ψήφο όλων των σωματείων της Α΄ κατηγορίας. Την ίδια περίοδο προσπαθούσε και το Θ.Ο.Ι. Λακατάμιας να ενταχθεί στη δύναμη της Κ.Ο.Π. Ο Ανδρέας Χ΄΄Κλεοβούλου, ο Κυριάκος Λεωνίδα και ο Ευθύβουλος Χριστοδούλου πήραν σβάρνα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Κύπρου και παρακαλούσαν τους αρμόδιους να δώσουν τη θετική ψήφο τους στο χλωρακιώτικο σωματείο. Στην εκστρατεία αυτή είχε βοηθήσει αρκετά και ο τέως γενικός διευθυντής της Κ.Ο.Π., Ανδρέας Στυλιανού, που τότε υπηρετούσε την Ομοσπονδία ως προϊστάμενος του προσωπικού της. Τελικά, οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν και το 1973 ο Ακρίτας εντάχθηκε στη δύναμη της Κ.Ο.Π.
Κάθε νεοεισαχθείσα ομάδα στην Ομοσπονδία, κατατασσόταν στην Γ΄ κατηγορία, όπου υπήρχαν συνολικά 12 ομάδες. Νέος προπονητής της ομάδας ήταν ο Κυριάκος Παπαντωνίου, ο οποίος αγωνιζόταν και ως αμυντικός. Πρώτος αγώνας του Ακρίτα, δόθηκε στο στάδιο Γ.Σ.Ε. με την Αναγέννηση Δερύνειας στις 27 Οκτωβρίου 1973. Ο αγώνας εκείνος έληξε με νίκη υπέρ του Ακρίτα. Την ποδοσφαιρική περίοδο 1974–75, διεξήχθη ειδικό μεικτό πρωτάθλημα Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, γιατί πολλές ομάδες είχαν διαλυθεί, εξαιτίας του πολέμου. Τη σεζόν αυτή, ο Ακρίτας τερμάτισε πρώτος μαζί με τον Α.Π.Ο.Π., όμως, δε στέφθηκε πρωταθλητής, γιατί ο Α.Π.Ο.Π. είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων.
Χρονολογία σταθμός στην ιστορία του Ακρίτα ήταν η σεζόν 1976–77. Την ποδοσφαιρική αυτή περίοδο, ο Ακρίτας στέφθηκε πρωταθλητής Γ΄ κατηγορίας. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Κυριάκος Παπαντωνίου και αρχηγός ο Γεώργιος Γέρος. Ο τελευταίος ήταν ίσως ο δεινότερος σκόρερ όλων των εποχών του Ακρίτα. Τη χρονιά εκείνη, η επίθεση του Ακρίτα πέτυχε 66 τέρματα, εκ των οποίων τα 48 πέτυχε ο Γέρος.
Η ομάδα του Ακρίτα αγωνιζόταν από το 1977 στη Β΄κατηγορία μέχρι το 1999, οπότε υποβιβάστηκε στην Γ΄κατηγορία. Το γήπεδο απέκτησε το 1994 χλοοτάπητα και νέες κερκίδες χωρητικότητας 1.500 θέσεων περίπου.
Δεκαετία 2000-2009: Παραμένει στη Γ΄ κατηγορία για τέσσερις περιόδους. Την περίοδο 2002-03 κατακτά τη δεύτερη θέση και προβιβάζεται στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 2003-04 κατακτά για τρίτη φορά την πέμπτη θέση στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 2004-05 τερματίζει στη 14η θέση και υποβιβάζεται. Στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας 2005-06 τερματίζει στη τρίτη θέση και επιστρέφει στη Β΄ κατηγορία. Υποβιβάζεται ξανά την περίοδο 2007-08 για να επιστρέψει την περίοδο 2008-09 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Επιπρόσθετα, συμμετέχει στο νεοσύστατο θεσμό του κυπέλλου Γ΄- Δ΄ κατηγορίας φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά.
Δεκαετία 2010-2017: Στη συνέχεια, ο Ακρίτας παραμένει στη Β΄ κατηγορία για τέσσερις περιόδους. Την περίοδο 2012-13 τερματίζει στη 13η θέση και υποβιβάζεται ξανά στη Γ΄ κατηγορία. Την περίοδο 2013-14 συμμετέχει για δεύτερη φορά στο κύπελλο Γ΄-Δ΄ κατηγορίας για να αποκλειστεί και πάλι στα ημιτελικά. Την επόμενη περίοδο καταφέρνει να φτάσει στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό την ΠΑΕΕΚ με 1-0. Την περίοδο 2015-16 κατέκτησε το πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 2016-17 υποβιβάστηκε στην Γ΄ κατηγορία.
Το αθλητικό σωματείο του Ακρίτα είναι ένας κοινοτικός θεσμός που λειτουργεί εδώ και τριάντα, περίπου, χρόνια με τεράστια προσφορά στους νέους της Χλώρακας. Σήμερα, εκτός από την πρώτη και τη δεύτερη ομάδα, λειτουργεί ποδοσφαιρική ακαδημία για μικρά παιδιά. Υπολογίζεται πως το σωματείο του Ακρίτα απασχολεί γύρω στους εκατόν πενήντα νέους. Εκτός από τους εκάστοτε ποδοσφαιρικούς στόχους του συλλόγου, είναι και η υγιής απασχόληση των νέων, που θα τους κρατεί μακριά από επικίνδυνες και ψυχοφθόρες απασχολήσεις, καθώς επίσης και η καλλιέργεια του πνεύματος της συλλογικότητας, της πειθαρχίας και της αλληλεγγύης.